17.mai frokost har lange tradisjoner, det går mye i laks og eggerøre, men vår er i år vegetarisk/ vegansk, og står ikke tilbake for noe. Det aller meste kan lages dagen i forveien, og det er litt av poenget. Uansett hvor forberedte vi er, er det tilløp til hysteriske tilstander i siste øyeblikk, når det viser seg at noe er glemt, noe er fremdeles ikke strøket og hvor i huleste er flagget! For ikke å snakke om de små sløyfene til å feste på jakken?! Men det skal hvertfall ikke stå på frokosten, i år har jeg stålkontroll.

Det som står på bordet er brød, Tzatziki, Skagenrøre,
Tomatsalat, Asparges, beter, fiken og poteter.




Alt kan lett lages vegansk – når jeg sier rømme kan du bruke «vanlig» rømme, eller bruke Oatly sin. Det er helt opp til deg. Det eneste her som ikke er vegansk er parmesanen, men det er jo rimelig valgfritt.

Tidsplan
Brød
Bestill hos lokal baker og send ut en morgenfugl selveste dagen, eller bak eget
Ovnsbakte poteter
Kutt opp dagen før, men ikke putt på krydder eller salt før de skal inn i ovnen
Asparges
Skrell dagen før, kok rett før, dryss over parmesan eller en god dressing
Tomater med god dressing
Vask dagen før og lag dressing, skjær i biter på morgenen og hell over dressing/balsamico rett før servering
Tzatziki
Lag dagen før og sett i kjøleskapet. Denne er laget med Oatly fraiche
Vegansk Skagenrøre
Lag dagen før. Her er det viktigste å få tak i tangkaviar, også kalt Vegiar, om den skal være plantebasert
Carpaccio av beter
Kok opp dagen før, skjær opp i skiver og hell en god dressing over om morgenen, helst en litt skarp fransk variant med godt med sennep
Fiken eller annen frukt
Morgenaktivitet…
I tillegg kan det være fint med oliven, eggerøre og kanskje en god ost, men dette holder til fire. Særlig hvis man har litt jordbær til dessert. Og det har man vel på 17.mai?
OPPSKRIFTER
Vegansk Skagenrøre
1 beger Oatly fraiche
1 ss majones (valgfri type)
3 ss vegiar
1 bunt finhakket dill
1 håndfull finhakket fennikkel
1/4 rødløk, finhakket
1/5 agurk finhakket
Pass på at alt er veldig finhakket. Bland alt med nennsom hånd. Pynt med litt dill. Smak til med Vegiaren, den er ganske sterk!
Carpaccio av beter
Kok betene med skall til de er møre, ikke la dem koke for lenge, da blir de vasne. Vent til de er kalde før du skreller dem og skjærer i tynne skiver.
Legg pent på et fat med litt salat under, hell over en skarp dressing og litt sesamfrø og tørkede blomster, eventuelt litt syriner om du har i hagen.
Tzatziki
1 beger Oatly fraiche
1 hel agurk, raspet og avvent ( legg i en sil og gjør noe annet en stund, klem ut vann med hånden)
2 fedd knust hvitløk
Litt fersk mynte om du har ( jeg hadde ikke)
Ovnsbakte poteter
Del små poteter i to, større i flere biter.
Hell over olje, salt og paprika krydder ( og annet du liker)
Stek på 180 grader i ca 45 minutter. Skru ned varmen om de blir overstekt, men de tåler en god del.
Har du nå dekket bordet kvelden før er det mye som skal til før dette går galt. Bare å nyte deilig mat og godt selskap. Gratulerer med dagen!
